Wat is reflexzonetherapie - Reflexzone gouda
307
page-template-default,page,page-id-307,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Wat is reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie is een eeuwenoude natuurlijke geneeswijze. Het uitgangspunt van deze therapie is, dat op de handen, voeten, oren en rug reflexzones liggen die corresponderen met andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld organen, klieren en botten. Het lichaam wordt weerspiegeld op de handen, voeten en oren.

Een lichamelijke klacht projecteert zich vaak in meerdere zones. Door deze reflexzones te behandelen met speciale massagetechnieken ontstaat een reactie in het lichaam. Het komt meer in

 balans en het zelfherstellend vermogen van het lichaam gaat beter werken. Hierdoor verminderen klachten of nemen zelfs helemaal af.

De reflexzonetherapie is een holistische therapie. Dit wil zeggen dat we niet alleen kijken naar de klacht, maar naar de mens als geheel.
We behandelen niet alleen de symptomen, maar kijken naar de oorzaak van de klacht.
Door een regelmatige behandeling kunnen opgehoopte afvalstoffen makkelijker uit het lichaam drijven, verbetert de doorbloeding en heffen blokkades zich op.
Hierdoor voelt men zich meestal energieker en meer ontspannen.

 

 

RZT en reguliere geneeswijzen
Doel van de reflexzonetherapie is het bereiken van een natuurlijk evenwicht. De behandeling ondersteunt en bevordert de natuurlijke processen. Daarom kan de reflexzonetherapie goed samen gaan met reguliere geneeswijzen.
Bijvoorbeeld na een operatie om het herstel te bevorderen of tijdens het afbouwen van medicatie (ontgiftende werking).
Een reflexzonetherapeut stelt echter geen diagnose en kan de reguliere geneeswijze niet vervangen. Het is een aanvullende, ondersteunende behandelmethode.

Mijn persoonlijke visie: een goede samenwerking tussen de reguliere- en complementaire/alternatieve geneeswijze is noodzakelijk voor het bevorderen van de algemene gezondheid.

Wanneer dat nodig is verwijs ik dan ook door naar, en werk graag samen met uw (huis)arts.

Geschiedenis
Uit onderzoeken is gebleken dat al meer dan 5000 jaar geleden in de Indische, Egyptische, Hindoestaanse, Chinese en Indiaanse geneeskunde reflexzonetherapie werd bedreven.

De grondlegger van de huidige zonetherapie is de Amerikaanse keel- neus- en oorarts Dr. William Fitzgerald (1872 – 1942). Hij verdeelde het totale lichaam in 10 verticaal lopende lichaamszones en hield zich voor het eerst bezig met de mogelijkheden van orgaanbehandeling-op-afstand door drukpunten. Hij ontdekte dat directe druk op bepaalde delen in het lichaam een verdovende werking kan hebben op andere delen in dezelfde zone.

Deze grondbeginselen van de reflexzones heeft de Amerikaanse fysiotherapeute Eunice D. Ingram (1900 – 1974) gebruikt als basis voor haar drukpuntmassage aan de voet. Zij was uiteindelijk degene die alle punten in kaart heeft gebracht en die de therapie zijn naam gaf. Het heet een reflex omdat behandeling van een punt een reactie heeft op een ander punt in het lichaam: een reflex.
Ook ontwikkelde zij een speciale handgreeptechniek, die zij heeft beschreven in een publicatie uit het jaar 1938: Stories the feet can tell.

De Duitse fysiotherapeute Hanne Marquart heeft aan de hand van bovengenoemde publicatie van Ingham een cursusboek samengesteld. Dit cursusboek is in 26 delen van Europa verspreid en zijn er verschillende opleidingsinstituten opgezet.

RZT in opmars

De opmars van de reflexzonetherapie bevindt zich in een stroomversnelling. De wereldcongressen, gewijd aan deze therapie, worden bezocht door prominente deskundigen en sprekers uit vele landen. Ook worden regelmatig seminars georganiseerd met nationale en internationale gasten uit het vakgebied die nieuwe invalshoeken onder de aandacht brengen. Internationaal wordt op medisch-wetenschappelijk niveau onderzoek verricht op het onderwerp reflexzonetherapie.