Rugklachten - Reflexzone gouda
299
post-template-default,single,single-post,postid-299,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Rugklachten

Rugklachten

Reflexzonetherapie bij rugklachten

 

Wat zijn rugklachten?

Rugklachten is een brede term voor het hebben van pijn of ander ongemak aan je rug. Rugklachten komen bij zeer veel mensen voor. Sommige mensen hebben korte tijd last van hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten hebben. De rugpijn kan zeer hevig zijn en is voor veel mensen reden om niet meer te kunnen werken.

Oorzaak van rugklachten

Bij maar ongeveer 1-5% van de mensen met rugklachten kan een specifieke oorzaak worden gevonden. In de overige gevallen blijft deze onduidelijk, we spreken dan van aspecifieke rugpijn.

Specifieke rugpijn

In deze categorie vallen rugklachten die veroorzaakt worden door een aantoonbare onderliggende aandoening. Er kan bijvoorbeeld schade zijn aan de wervelkolom (ruggengraat), de zenuwen die langs de wervelkolom lopen of de spieren van de rug.

Een voorbeeld uit deze categorie is een hernia. Bij een hernia worden de zenuwen die langs de wervelkolom lopen verdrukt door het uitstulpen van een tussenwervelschijf. Wanneer een wervel ingezakt of gebroken is, zoals dat gebeurt bij osteoporose (broze botten), kan dit ook leiden tot rugpijn. Daarnaast kan de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma), een tumor of een ontsteking van de wervels en artrose (gewrichtsslijtage) voor rugpijn zorgen. Tot slot kan de pijn ook afkomstig zijn vanuit een orgaan, zoals de alvleesklier, de nieren of de maag.

Aspecifieke rugpijn

Bij verreweg de meeste mensen met rugpijn kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden. We spreken dan van aspecifieke rugpijn. Met name de onderrug is vaak aangedaan, dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van rugpijn zijn:

Verkeerde lichaamshouding.

Je rug vaak of lang moeten inspannen.

Te snel of op een verkeerde manier tillen.

Overgewicht.

Stress.

Veel autorijden.

Symptomen van rugklachten

De symptomen van rugklachten hangen samen met de oorzaak. De pijn kan in de bovenrug zitten en eventueel uitstralen naar je nek of naar je armen. Daarnaast kan de pijn tussen de schouderbladen het ergst zijn of vooral in het midden van de rug zitten. Pijn in de onderrug kan overal tussen je onderste ribben en je stuitje zitten. De pijn kan ook uitstralen naar je zij, billen, bovenbenen, onderbenen en voeten.

Zoals de locatie van de pijn per persoon kan verschillen, zo kan ook de ernst van de pijn enorm variëren, ook weer afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige mensen klagen over een doffe zeurende pijn die langzaam erger wordt, terwijl anderen last hebben van een ondraaglijke pijn waarmee ze haast niet meer kunnen bewegen.

Als je last hebt van rugklachten is het zeer raadzaam om je huisarts te raadplegen, met name als de pijn zeer hevig is, al langer dan zes weken bestaat, tintelingen of een doof gevoel geeft of uitstraalt naar andere plekken.

(Bron: Gezondheidsplein)

Daarnaast kan Reflexzonetherapie uitkomst bieden.

Rugklachten zoals lage rugpijn (al dan niet met uitstraling) en spit zijn met reflexzonetherapie in veel gevallen goed te behandelen. Het masseren van de reflexzone van de wervelkolom op de voet zorgt voor een betere doorbloeding in de rug. Het kan zeer positieve effecten hebben zoals vermindering van spierspanning, meer balans van het zenuwstelsel, verbetering van het functioneren van organen en verlichting van de pijnklachten.

In mijn praktijk behandel ik verreweg de meeste mensen met rug- nek/schouder- en heupklachten. Door met verschillende technieken de reflexzones van de rug, nek, heup en ledematen te bewerken wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd. Hierdoor kunnen de klachten verminderen en zelfs helemaal verdwijnen. Daarbij behandel ik ook altijd de bijnieren omdat hier coricosteroïden worden aangemaakt die zorgen voor een natuurlijke pijnstilling. Verder behandel ik ook de onderbenen omdat hier meridianen (energiebanen) lopen die ook rechtstreeks verband kunnen houden met rugklachten.

Zelf heb ik een lang medisch verleden van rug- en heupklachten. Door reflexzonetherapie ben ik ooit van mijn krukken afgekomen. En ook ik ben al jaren als cliënt onder behandeling bij mijn collega reflexzonetherapeut. Door eens in de 6-8 weken een behandeling te ontvangen blijven de klachten over het algemeen goed te hanteren en heb ik ook lange klachtenvrije periodes.

Door mijn ervaring weet ik hoe pijn je dagelijkse doen en laten kan beïnvloeden en je kan beperken in bewegen. Naast de behandelingen kan ik je ondersteuning bieden bij het omgaan met de pijn door je te helpen meer ontspanning en lichaamsbewustzijn te verkrijgen. Je kunt hierdoor meer balans en vertrouwen in je eigen lichaam krijgen waardoor de pijn minder grip op je leven zal hebben.

En uiteraard, net als bij de behandeling van overige klachten, gaan we samen kijken naar hoe eventueel bewegen, voeding, verminderen van stress etc. een positieve invloed kunnen hebben op je klachten.