29 aug Balans in de hormoonhuishouding door Reflexzonetherapie
Het hormoonstelsel bestaat uit verschillende hormoonklieren, die elk bepaalde stoffen afgeven. Hormonen zijn chemische boodschappers die via de bloedbaan worden vervoerd door het lichaam en ervoor zorgen dat bepaalde processen op gang komen.
Hormonen kunnen een activerende en remmende werking hebben. Hormonen hebben een grote invloed op onze stemmingen. Het niet goed functioneren van één van de hormoonklieren en/of organen kan dit complexe systeem behoorlijk in de war schoppen en vele klachten geven. Stress, leefstijl en voedingspatroon spelen o.a. een belangrijke rol bij het in de war schoppen van dit proces. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen maar ook bij jonge kinderen en pubers.
Tijdens de puberteit veranderd er lichamelijk veel, wat vooral bij meisjes fysieke klachten kan geven. Maar ook na de puberteit hebben vrouwen vaak last van hun hormonen. Denk aan prikkelbaarheid tijdens de menstruatie, vermoeidheid en buikpijn.
Een vrouw in de overgang heeft ook vaak klachten. Denk hierbij aan de bekende opvliegers of nacht zweten, onregelmatige menstruaties, hevige bloedingen en stemmingswisselingen.
Maar ook andere hormonen kunnen problemen geven, denk aan schildklierproblemen of een burn out, wat eigenlijk een bijnier uitputting is.
De hormoonhuishouding is soms lastig te reguleren. Toch kan een reflexzonetherapeut veel doen aan de balans in de hormoonhuishouding.
Onder en boven op de voet bevinden zich alle punten die corresponderen met alle organen, weefsels en spieren in ons lichaam. Een reflexzonetherapeut geeft een impuls op de betreffende punten, zodat het daarbij behorende orgaan beter gaat functioneren. De hypofyse, die in ons lichaam de hormoonhuishouding reguleert, is daarbij een belangrijk reflexpunt, maar ook de schildklier en de geslachtsorganen zijn belangrijk. Door die impuls te geven, kan het lichaam in balans komen.
Ook met kleurenpunctuur (zie uitleg onder “kleurenpunctuur”) kan ik rechtstreeks de hersengebieden (zoals de hypofyse) en de hormonen behandelen, wat het herstel bevordert en versnelt.
Voorbeelden van hormonale klachten:
- Menstruatiestoornissen
- Overgangsklachten
- Burnout
- Depressiviteit
- Slaapproblemen
- Vertraagde- of verhoogde schildklierwerking
- Stress
- Diabetes
- Hypoglycemie
- Moeheid
- Gebrek aan levensenergie
- Afweerproblemen
- Spijsverteringsproblemen